25 d’ag. 2007

les cases gassho

l'hotel on estem a takayama el vam agafar a l'aeroport i va resultar que esta una mica enfora de la zona centre, pero com a minim tenim bones vistes dels alps japonesos.



com que les altres dos parelles de catalans marxen 3 dies abans que nosaltres de japo, ells s'han saltat aquest dia per la zona dels alps i han anat directament cap a tokyo. pel mati hem donat unes voltes mes per takayama aprofitant que no plovia i ja ho hem trobat mes bonic. lo millor de tot ha sigut veure una tenda que venien ninotets d'ocells i que tenien unes taules que no acabaven de donar el pego amb el material que venien a la tenda...



quan hem acabat de donar voltes per takayama hem anat a visitar les cases d'estil gassho a la zona de shirakawa-go. l'uri i jo hem agafat un bus d'unes 2 hores per anar des de takayama (punt d'abaix a la dreta del recorregut) fins a shirakawa-go.



per variar he estat dormint quasi tot el viatge aprofitant la meva habilitat per quedar-me dormit a tot arreu. nomes m'he despertat quan el conductor ha fet una bona frenada perque estavem a l'inici d'un tunel estret i venia un camio en direccio contraria i els dos no podien passar a la vegada. el problema ha sigut que ens hem quedat trabats perque ningun dels dos vehicles podien fer marxa endarrera ja que els dos tenien molts cotxes parats just darrera. despres d'esperar 5 minuts a que els conductors del darrera s'adonessin que havien de fer tots marxa enrera si o si hem pogut solucionar la situacio.

tot i el problema anterior hem arribat puntuals com sempre a desti. les cases gassho son les cases de tradicionals en que han estat visquent la gent de les zones muntanyoses de japo durant molts segles. el sostre es de palla i esta molt inclinat per tal de que la neu no s'acomuli. acostumen a ser bastant grans i tenen unes 3 o 4 plantes a l'interior.



el centre de l'interior d'aquestes cases son una sala amb una foguera que serveix per calentar tota la casa. una cosa curiosa es que el terra de les plantes superiors a la foguera deixen passar el fum. la funcionalitat es que el fum fa que la palla aguanti durant mes anys i aixi s'estalvien la feinada de canviar-la amb mes frequencia.



quan ens hem cansat de visitar varies cases hem anat a donar una volta fins a un mirador que te vistes de tot el poble. sens dubte era el lloc mes turistic perque estava a reventar de gent fent-se la tipica fotito de record (fins i tot hi havia el tipic xiringuito que et feien fotos i te la revelaven a l'instant per un "modic" preu).



la veritat es que no tenim massa clar a que es dedicaven a aquesta gent, pero vam veure unes plantes que semblen algo suspitoses (opi??).